





## "Vanuatu Climate Change & Disaster Risk Boot Camp"

Date: 11 & 12 October Venue: TBC

No pushups, no 10 km run. Instead, this Boot Camp is an **opportunity to build your scientific and technical knowledge to take action** and join other climate change and disaster officers at the top of the podium.

Vanuatu's Climate Change & Disaster Risk Boot Camp provides a setting for **climate change and disaster officers in a range of organizations to broaden the depth of their knowledge on:** the Earth's climate system, how climate is projected to change this century, practical implications of these projections for different socioeconomic sectors in Vanuatu, the essentials of calculating GHG emissions, carbon offsets and verification processes as well sharing. Attendees will learn how to use climate projections to identify climate related risks and vulnerabilities, and understand how sciencebased information and tools are being used for strategic planning. Participants will go through an interactive demonstration to apply what they have learned throughout the camp.

## General Learning Objectives

- Clarifying relevant terminology
- Assessing and quantifying climate and disaster risks and opportunities
- Understanding the basics of climate and disaster risk/vulnerability analysis frameworks
- Understanding climate and disaster finance opportunities in Vanuatu and links to development processes
- Overview of Vanuatu's (and regional) climate and disaster governance frameworks and institutions

## **Climate Change Learning Objectives**

- Paraphrasing types and trends in climate forcings, their relative importance, and uncertainty
- Explaining Vanuatu's projected climate changes and expected impacts and how these climate projections are made
- Grasping timeframes and frequency of different climate hazards, aligning these with decision making processes, and effectively communicating about these issues
- Explain the chemistry and physics behind global warming, ocean acidification and related phenomena
- Calculating GHG emissions in the context of carbon offsets
- Familiarity with the REDD+ mechanisms and related verification processes
- Overview of the international climate negotiation process and public engagement

## **Disaster Risk Learning Objectives**

- Understanding the underlying causes and nature of different non-climate hazards
- Evaluating potential risk and damage
- Compare and contrast the effectiveness of early alert systems
- Issues faced by the community
- Outlining different methodologies and approaches for mapping disaster areas in each island
- Put into practice the key elements of the Disaster management Cycle

Benefits of undertaking this program:

1. Enhanced capacity to develop and lead climate and disaster initiatives is increasingly in demand across sectors in Vanuatu. This NAB-recognized credential shows employers that you have the knowledge, skills and training to understand climate change and disaster impacts and support efforts to take meaningful actions.

2. Stakeholders will recognize your increased capacity to integrate comprehensive scientific and technical understanding of climate change and disaster risk and related implications into your day-today decision-making.

Day 1	Торіс	Objectives	Facilitator	Resources
9:00am 15 minutes	Introduction	<ul> <li>Speech by leader</li> <li>Get to know each other</li> <li>Understand overall learning objectives</li> </ul>	DG Benjamin Priscilla Samson	
9:15am 30 minutes	Past and Current Climate	<ul> <li>Global and regional Climate forcings/drivers</li> <li>Physics of cyclone formation</li> <li>Vanuatu's past and current climate</li> <li>Climate services and products</li> </ul>	Philip Malsale	PCCSP       Vanuatu       Country         Brochure
9:45am 45 minutes	Future Climate Projections	<ul> <li>Physics and chemistry behind global warming</li> <li>IPCC Scenarios</li> <li>Vanuatu projections</li> </ul>	Christopher Bartlett	Pacific Futures Projection Tool
10:30am 15 minutes	Morning Tea			
10:45am 30 minutes	GHG mitigation	<ul> <li>Carbon sequestration/storage mechanisms</li> <li>REDD+ mechanisms in Vanuatu</li> </ul>	Glarinda Andre CSO REDD+ Platform	
11:30am 30 minutes	GHG mitigation	<ul> <li>Renewable Energy &amp; Energy Efficiency Targets in Vanuatu</li> </ul>	Joshua Nari	
12:00pm 30 minutes	Gender & Climate	- Floating Coconut Toolkit	Andrina Thomas	https://unfccc.int/files/focus /adaptation/technical_expert _meeting/application/pdf/20 160525_andrina_thomas.pdf

12:30pm	Lunch		
1:30pm	CC/DRR Governance	<ul> <li>NAB (5 minutes each)</li> <li>NDMO/VMGD</li> </ul>	Anna Bule
45 minutes		- VCAN	Stephen
		- VHT - PICAN	Noel/Esline
		- PICAN - MSG	Garabuti
			Priscilla Samson
			Grayleen Lapi
			Stanley Wapot
2:15pm	International	- Adaptation/Loss &	Christopher
20 minutes	Negotiations	Damage	Bartlett
20 minutes		<ul> <li>Technology/Science</li> <li>Gender/Youth/Indigenou</li> </ul>	
		s/CSO	
		- Mitigation	
2:40pm	Money for	<ul> <li>CC Finance</li> <li>International/Regional</li> </ul>	Christopher
2.40pm	Climate	Funding Streams	Bartlett
30 minutes	Adaptation	- Local Funding Streams	Dartiett
	Adaptation	- Applications and	Michelle
		Processes	Prendergast
			Leah Nimoho
3:10pm	Information &	- Uses and information	Daryl Abel
30 minutes	Sharing NAB Portal	available on the portal	
3:35pm	Afternoon Tea		
3:45pm	Open Mic	- Community engagement	Priscilla Samson
60 minutes		- Best practices	
60 minutes		<ul> <li>Sharing of experience</li> <li>Messages</li> </ul>	
4:45pm	Closing	- Wrap up & Closing	
	_		

Day 2	Торіс	Objectives	Facilitator	Resources
<b>9.00am</b> 15 minutes	Introduction	<ul> <li>Speech by leaders</li> <li>Get to know each other</li> <li>Understand overall learning objectives</li> </ul>	DG Benjamin Grayleen Lapi	
<b>9.15am</b> 45 minutes	Hydrological Hazards (flooding cyclones)	<ul> <li>Cause and nature of the different hazard</li> <li>Potential risk and damage</li> <li>Early warning system</li> <li>Issues faced by the Community</li> </ul>	Jerry Timothy/Red Cross (Jelson NAPARAU)	
<b>10.00am</b> 45 minutes	Geological Hazards (volcanos, earthquake, tsunami)	<ul> <li>Cause and nature of the different hazard</li> <li>Potential risk and damage</li> <li>Early warning system</li> <li>Issues faced by the Community</li> </ul>	Esline Garaebiti	
<b>10.45am</b> 30 minutes	DRR in Vanuatu Disaster Management	<ul> <li>Legal frame works</li> <li>NDMO structure</li> <li>The Disaster Management Cycle</li> </ul>	Peter Korisa	
<b>11.30am</b> 45 minutes	Science & Data of Disaster	<ul> <li>Satellite imagery</li> <li>Real-time Monitoring</li> <li>Risk Mapping</li> </ul>		
<b>12.30am</b> 60 minutes	Open Mic	<ul> <li>Community engagement</li> <li>Best practices</li> <li>Sharing of experience</li> <li>Messages</li> </ul>	Priscilla Samson Jill Hori	